MVO staat voor de vrijwillige integratie van processen en strategieën die bedrijven stimuleert om na te denken over hun impact op de maatschappij én werkomgeving. Project Replay is onze stap naar een groenere manier van werken, waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Één van de doelstellingen van Project Replay is de beperking en compensatie van onze uitstoot. Omdat onze producten niet inhouse worden geproduceerd, hebben we slechts een beperkte invloed op het productieprocen. Tóch hebben we een manier gevonden om duurzamer te handelen.
Met onze DAAS oplossing kunnen we onze CO2-voetafdruk per IT centrum in kaart brengen. Hoe? We hebben vier componenten geïdentificeerd die een impact hebben op onze CO2-emissies: hardware, logistiek, verpakking en Replay Services.
Laten we de verschillende componenten verder bekijken.
CO2-voetafdruk
Hardware
Wat hardware betreft, richten we ons voor het berekenen van de CO2-voetafdruk op onze primaire apparaten (telefoons, tablets, laptops en desktops). We werken samen met betrouwbare leveranciers die ook een beleid op het gebied van duurzaamheid voeren en transparant zijn over hun CO2-uitstoot.
Enkele leveranciers waar we mee samenwerken binnen onze DAAS-oplossing zijn:
- Apple
- HP
- Lenovo
- Samsung
Logistiek
In ons tweede component analyseren we de totale levenscyclus van onze DAAS oplossing om te zien hoeveel CO2 we uitstoten op basis van de volgende verschillende fasen:
- Onboarding
- SWAP
- Starters/leavers
- Einde contract apparaten
Bovendien onderzoeken we hoe de apparaten zijn verzonden: per vrachtwagen, trein of vliegtuig? We besteden veel aandacht aan onze logistieke partners, die allemaal hun eigen MVO-benadering hebben en waarvan sommige hun transportemissies al hebben geëmitteerd.
Duurzaamheid
Verpakking
Om onze bezorgservice duurzamer te maken, werken we voor 80% met gerecyclede dozen en papier. Dit geldt zowel voor onze losse als voor onze bulkdozen. Om onze volledige CO2-voetafdruk in kaart te kunnen brengen, moeten we al onze verpakkingsmaterialen in beschouwing nemen.
Waaronder:
- Milieuvriendelijk karton voor DAAS onboarder/starter, SWAP/mover, leaver/refresh en end of life verzendingen – bulk en losse verpakkingen;
- Innovatieve bulkverpakkingen van karton en vervoerd op eco-pallets (zonder gebruik van houten pallets);
- Bulkverpakkingen kunnen tot vijf keer worden hergebruikt;
- HP PageWide printtechnologie en Articona inkt in opnieuw gevulde, gerecyclede cartridges voor het printen van alle begeleidende documentatie in onze Maastricht Service Hub;
- FSC-papier voor de begeleidende documentatie, bestaande uit 80% gerecycled materiaal en afkomstig uit duurzaam beheerde bossen (heraanplant van bomen).
Replay Services
Het laatste component voor de berekening van onze CO2-voetafdruk is ‘Replay Services’. Bij dit component richten we ons op de volgende diensten:
- Audit van de apparatuur: specificatie van bedrijfsmiddelen op uniek identificatienummer (IMEI, serienummer, MPN, enz.);
- Wissen van gegevens: complete en permanente systematische verwijdering van alle gegevens met behulp van door ADISA goedgekeurde software en processen;
- Vernietigen van gegevens: in het geval dat systematische verwijdering van gegevens niet mogelijk is, kunnen de datamodules onder toezicht verwijderd, gelogd en vernietigd worden;
- Diagnose en beoordeling: systematisch testen van de functionaliteit en cosmetische beoordeling;
- Repareren: gecertificeerde reparatie van apparaten.
Alle componenten samen zorgen voor een duidelijk beeld van de CO2-uitstoot die door onze DAAS oplossing wordt geproduceerd. De volgende stap in ons traject naar duurzaamheid is om onze uitstoot te compenseren of volledig te elimineren.
Projecten voor koolstofcompensatie en verwijdering
Door de CO2-voetafdruk van onze DAAS-oplossing in kaart te brengen, weten we hoeveel ton CO2 we per IT centrum moeten compenseren.
Zodra we weten hoeveel we uitstoten, kopen we koolstofcredits om onze CO2 te compenseren. Deze kredieten zijn bedoeld om de toeleveringsketens klimaatvriendelijk te maken en onvermijdelijke emissies uit de keten te compenseren. Deze koolstofkredieten worden besteed aan klimaat- en ontwikkelingsprogramma's over de hele wereld.
Onze partners in duurzaamheid
Wij werken samen met non-profitorganisaties die zich richten op internationale projecten die de CO2-uitstoot verminderen (bijvoorbeeld schoon koken op biogas of zonne-energie ter vervanging van houtverbranding). Deze projecten richten zich op hernieuwbare energie, energiebesparing en bosaanleg en -behoud.
De projecten voldoen aan de Gold Standard. Bovendien zijn er aanvullende vereisten op sociaaleconomisch vlak, zoals een eerlijke prijs voor koolstofkredieten en de manier waarop boeren hun betalingen ontvangen.
Veelgestelde vragen
Wil je meer weten over DAAS? Vind je antwoord tussen onze veelgestelde vragen!