De groei van data voorspellen is ontzettend moeilijk. Daardoor is het ook een flinke uitdaging om in te schatten welke capaciteit jouw datacenter in de nabije toekomst nodig heeft. Of je koopt te veel in, waardoor je betaalt voor rekenkracht en opslagcapaciteit die je niet nodig hebt, of je koopt te weinig in waardoor je niet aan de slag kunt met je data en je applicaties te langzaam zijn. Beide scenario’s zijn natuurlijk niet wenselijk. Bedrijven maken dan ook steeds vaker gebruik van een hyper-converged infrastructure voor hun datacenter om ervoor te zorgen dat ze precies genoeg capaciteit hebben. Maar wat houdt een hyper-converged infrastructure precies in? En waarom zou jij het moeten overwegen? In dit blog vertellen we er meer over.
Waar komt de 'hyper' in hyper-converged infrastructure vandaan?
Voordat we verder ingaan op hyper-converged, is het handig om eerst uit te leggen wat we verstaan onder een converged infrastructure. Bij een converged infrastructure is alle hardware van je datacenter samengevoegd in één unit. Dankzij het modulaire karakter van deze infrastructuur wordt je datacenter makkelijker schaalbaar en presteert het consistenter. Je vereenvoudigt je infrastructuur op deze manier enorm zonder dat je inboet op de prestaties of mogelijkheden van je datacenter.
De hyper-converged infrastructure is een volgende stap die daarop voortborduurt. In het kort voeg je met hyper-converged virtualisatie en beheer toe aan een geconvergeerde infrastructuur. De ‘hyper’ staat namelijk voor hypervisor die hardware kan verdelen in storage, switches en virtuele servers. Dat maakt een hyper-converged infrastructure een allesomvattend systeem voor computing, networking, data storage én virtualisatie. De hypervisor die de verschillende componenten virtualiseert en met elkaar koppelt is het brein van het systeem. Eigenlijk is een hyper-geconvergeerde omgeving dus software-defined. Dit is dan ook het grote verschil met een converged infrastructure waarbij hetvoornamelijk draait om het combineren van hardware.
De voordelen van een hyper-converged infrastructure
Een hyper-converged infrastructure heeft vijf grote voordelen:
1. Eenvoud
Het grote voordeel is dat de complexiteit op verschillende vlakken uit je IT omgeving wordt weggehaald. De implementatie is snel en eenvoudig, en je maakt gebruik van geautomatiseerde beheermogelijkheden via één centrale interface. Ook kun je makkelijk op- en afschalen door het toevoegen of weghalen van verschillende nodes.
2. Schaalbaarheid
Met een hyper-converged oplossing koop je alleen wat je op dat moment nodig hebt. Zo kan je IT omgeving razendsnel en flexibel meegroeien of inkrimpen op basis van de behoeften van de organisatie. Je creëert een dynamische werkbelasting zonder dat het impact heeft op de operationele systemen.
3. Betaalbaarheid
Door zoveel componenten in één oplossing samen te voegen, zijn de kosten van de hyper-converged infrastructure doorgaans op de lange termijn lager dan bij traditionele oplossingen. Dat geldt misschien niet voor de initiële investering, maar wel voor de operationele kosten.
4. Lagere werkdruk IT afdeling
De eenvoud en de schaalbaarheid van deze oplossing zorgen ervoor dat je IT personeel zich volledig kan richten op innovatie en het ondersteunen van de organisatie. Één team kan nu het beheer van de complete infrastructuur op zich nemen.
5. Back-up en recovery
In tegenstelling tot bij traditionele infrastructuren zijn back-up en recovery van je data ingebouwd in een hyper-converged infrastructure. Het herstel bij calamiteiten vindt onmiddellijk plaats. Elke node draagt namelijk bij aan een pool van gedeelde opslag, zodat zelfs als een node faalt er nauwelijks of geen onderbreking plaatsvindt van je bedrijfsvoering.
Is een hyper-converged infrastructure iets voor jouw organisatie?
Bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat een hyper-converged infrastructure een aantrekkelijke optie is als je jouw kosten wil beheersen en toch een hoge beschikbaarheid wil kunnen garanderen. Ben je benieuwd of het ook voor jouw organisatie een goede optie is? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.