De markt verandert en er komen constant nieuwe trends aan bod: Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence, duurzaamheid, veiligheid. De lijst is lang. Maar welke impact hebben deze trends op jouw draadloze netwerk?
Hoe groter jouw omgeving is, hoe meer kans je loopt op eventuele storingsbronnen. De basis van een draadloos netwerk is enorm belangrijk. Een fout in het design, in de aanschaf van de juiste apparatuur óf de beveiliging en inrichting van het netwerk is snel gemaakt en kost enorm veel geld. Wij zetten hieronder de vijf meest gemaakte fouten voor je op een rij, zodat jij ze niet meer hoeft te maken.
Vijf fouten bij de aanschaf van een draadloos netwerk:
1. Géén Wireless Site Survey
Een site survey onderzoekt of jouw draadloze netwerk optimaal functioneert. Hiermee meet je onder andere de aanwezigheid van signalen uit de directe omgeving. Door vooraf uit te sluiten of er mogelijke stoorzenders zijn kunnen problemen worden voorkomen, zoals slechte performance van het netwerk. Tóch wordt er in veel gevallen zo’n survey overgeslagen. En dat kun je beter niet doen.
Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, zo’n Wireless Site Survey? Met professionele software worden plattegronden van de beoogde omgeving ingeladen, om vervolgens op locatie met meetapparatuur een fysieke meting te doen. Vooral op locaties met veel staal en dikke muren, of binnen omgevingen waar latency gevoelige applicaties worden toegepast. Je kunt er dus veel problemen mee voorkomen: een foute plaatsing van je acces points, een onvoldoende dekkingsgebied of een zwakke signaalsterkte. Sla deze check dus zeker niet over.
2. Het verkeerde design
Naast een Wireless Site Survey is het van belang om een goed design op te stellen. Dit gebeurt op basis van diverse factoren: de gewenste capaciteit van het netwerk, het type devices/users, toepassing van kritische applicaties, netwerkbeveiliging én schaalbaarheid.
Aan de hand van design wordt het systeem geplaatst en geprogrammeerd. Wanneer je deze factoren niet meeneemt in de design fase van het netwerk, creëer je een incapabel wifi-netwerk en daarmee onvoldoende performance, schaalbaarheid en continuïteit. Zonde, je wilt althans altijd mee kunnen groeien met de toekomst.
3. Slechte of geen monitoring en beheer oplossing
Een professionele wifi-oplossing is geen oplossing die geïmplementeerd wordt en vervolgens zonder beheer draait. Naast een juist design, correcte implementatie en configuratie is monitoring en tuning net zo belangrijk. Met een modern monitoringspakket maak je fouten inzichtelijk en pak je ze makkelijker aan. Maar welke fouten?
Latency problemen, DNS issues, DHCP faillures en dekkingsproblemen zijn slechts enkele voorbeelden. Door grafisch inzicht te verkrijgen in de huidige status van de omgeving en historische rapportages worden veel problemen voorkomen of verholpen.
4. Minimale beveiliging van het netwerk
Door de toenemende stroom van mobiele devices en IoT neemt het aantal bezoekers op je netwerk toe. Des te belangrijker om éxtra aandacht te geven aan hoe jij de toegang tot het wireless én wired netwerk inricht.
Als netwerkbeheerder is het van belang inzichtelijk te hebben wie, waar, wanneer én met welk device toegang heeft tot het netwerk. Automatische authenticatie en het toewijzen van het juiste beleid aan devices en users zijn onderdeel van een veilig netwerksecurity beleid.
Door dit toe te passen worden gebruikers en devices geïdentificeerd voordat zij toegang krijgen tot een bepaald deel van het netwerk. Dit geeft niet alleen een verhoogd security level, maar vermindert ook de beheerlast op het netwerk. Doe je dit niet? Dan loop je dus extra veel risico’s op ongenodigde gasten op jouw netwerk.
5. Onvoldoende schaalbaarheid
De mate van mobiliteit neemt toe en daardoor maken dus ook meer mensen gebruik van mobiele devices. Hun eis? Razendsnelle en stabiele wifi. Devices, applicaties, nieuwe systemen: we vragen steeds meer van ons netwerk. Is het betrouwbaar genoeg om continue beschikbaarheid te garanderen? Is het veilig genoeg om vertrouwelijke data te beschermen? En is het vooral schaalbaar genoeg om snelle groei te faciliteren?
Veel organisaties zijn op zoek naar een netwerkoplossing die meegroeit. Het toevoegen van extra access points aan je netwerk: het moet makkelijk en snel kunnen. Het is belangrijk om snel in te spelen op de behoeftes van jouw organisatie. Schaalbaarheid is daarom de sleutel voor een toekomstvast netwerk. Is jouw netwerk niet schaalbaar? Dan loop je een grote kans om achterop te lopen in jouw organisatie én concurrerende markt.
Wifi as a Service: constant meegroeien
Vanwege de toegenomen afhankelijkheid, complexiteit en kostenbesparing kiezen veel organisaties ervoor om het beheer van het wireless netwerk uit te besteden: Wireless as a Service (WAAS).
Zo heb je voorspelbare kosten per maand, 24/7 monitoring én groei jij ook makkelijk mee met de organisatie. Met WAAS is jouw wireless netwerk altijd up-to-date, veilig én modern.
Is jouw IT omgeving ook in 2024 nog goed beschermd?
Vraag het ARP Vulnerability Assessment aan!
Misschien ben je ervan overtuigd dat jouw bedrijfsnetwerk goed beveiligd is tegen interne en externe aanvallen. Dat is mooi. Cijfers en de realiteit beweren helaas vaak anders. Voorkom een ransomeware-aanval en doe vandaag nog een Vulnerability Assessment. Een vulnerability assessment legt alle kwetsbaarheden in jouw IT omgeving bloot.