#
Blog

Van CAPEX naar OPEX met DAAS

Vervang jij de devices binnen je bedrijf elke vijf jaar? Dat is telkens een behoorlijke investering. Je kunt nu de overstap van CAPEX naar OPEX maken met Device as a Service. Daarmee verschuif je van een traditioneel hardware-inkoopmodel naar een model gebaseerd op operationele kosten. Is jouw organisatie er klaar voor?

CAPEX vs. OPEX, ze worden vaak tegenover elkaar gezet. Maar wat houdt het precies in? Operating Expenditures (OPEX) zijn terugkerende ofwel operationele kosten. De tegenhanger van OPEX is CAPEX, wat staat voor Capital Expenditures. Dit zijn je kapitaaluitgaven, zoals het investeren in producten. Detachering is een goed voorbeeld van OPEX. Je huurt exact de expertise in die je nodig hebt tegen een vooraf overeengekomen uurtarief en voor een bepaalde hoeveelheid uren. De aanschaf van devices voor je werknemers valt dan weer onder CAPEX. Als je een printer als voorbeeld neemt, valt de aanschaf ervan onder CAPEX en de jaarlijkse kosten voor papier en inkt onder OPEX.

Geen kapitaalinjecties meer in hardware

Zoals we in de introductie al aangaven, is het voordeel van Device as a Service dat je geen kapitaalinjecties meer hoeft te doen in je hardware. Maar hoe werkt dat dan precies? DAAS is vergelijkbaar met het afnemen van een abonnement: je hoeft niet meer vooraf te investeren in de aanschaf van devices, maar betaalt een vast bedrag per werkplek per maand. Je betaalt dus nooit te veel, alleen voor wat je gebruikt. Naast hardwarekosten omvat het maandelijkse bedrag ook IT lifecycle services zoals swap, data wiping, reverse services, en desk to desk support. Apparaten worden gebruiksklaar bezorgd en het apparaatbeheer wordt je uit handen genomen. Naast de overstap van CAPEX naar OPEX houd je tijd over om op je kerntaken te focussen.

Voorspelbare kosten

Dat maakt je werk niet alleen makkelijker, ook je kosten zijn voorspelbaarder. Werkzaamheden zoals het continu monitoren en onderhouden van al je devices, het vervangen van defecte onderdelen of configuratiewerkzaamheden vallen dan wel onder OPEX, maar zijn vaak moeilijk te voorspellen. Het is misschien wel mogelijk om een deel van deze werkzaamheden per maand of kwartaal te berekenen, maar in de praktijk blijkt dit toch vaak lastig. En in veel gevallen heb je op voorhand ook nog eens aanzienlijke investeringen in hardware gemaakt (CAPEX). Met Device as a Service heb je dubbel voordeel: aan de ene kant voorkom je de investering in hardware, terwijl je aan de andere kant je kosten ook nog eens heel voorspelbaar houdt. Dat betekent dat je IT-afdeling zich bezig kan houden met kerntaken zoals security en innovatie.

Hardware lease of DAAS?

Device as a Service is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met het leasen van hardware. DAAS wordt ook wel operational lease genoemd, terwijl we met het leasen van hardware financial lease bedoelen. Je betaalt in beide gevallen alleen voor het gebruik van het device, en dus niet voor het bezit ervan. Maar daar houden de overeenkomsten grotendeels op. Meer weten over de verschillen tussen DAAS en hardware lease? Lees dan ook ons blog ‘Hardware leasen of Device as a Service?’

Voordelen van DAAS

Naast de overstap van CAPEX naar OPEX heeft DAAS ook nog een aantal andere voordelen:

  • Lagere werkdruk voor IT afdeling
  • Verlagen inkoop-, beheer- en administratiekosten
  • One-stop shopping en single point of contact
  • Uitbesteden van Product Lifecycle Management
  • Hogere werknemerstevredenheid

DAAS is er nu ook voor mobiele devices

Smartphones en mobiele devices zijn onmisbaar geworden in iedere organisatie, vooral nu we steeds vaker thuis of op locatie werken. Het is daarom essentieel voor organisaties om hier een centraal beleid voor op te stellen. Met DAAS Mobile wordt het mobile device management overgenomen en word je geholpen bij het vereenvoudigen en het centraliseren van het beheer. Benieuwd hoe het werkt? Lees nu meer over Device as a Service Mobile.

Powered by