#
Blog

Een converged infrastructure voor je datacenter?

Een converged infrastructure wordt steeds vaker toegepast nu er een verschuiving plaatsvindt binnen IT organisaties: van het bezit en beheer van hardware naar een flexibel selfservicemodel waarin middelen op aanvraag worden verbruikt. Het doel van een converged infrastructure is om de complexiteit van datacenterbeheer te verminderen.

In plaats van meerdere IT middelen die in onafhankelijke silo’s bestaan, bundelt een converged infrastructure hardwarecomponenten met beheersoftware om de bronnen als één geïntegreerd systeem te beheren en beschikbaar te stellen. Dat klinkt goed, toch? Maar past het wel bij jouw organisatie? In dit blog gaan we verder in op de verschillende overwegingen die komen kijken bij het kiezen voor een converged infrastructure.

Wat is een converged infrastructure?

Een converged infrastructure is een benadering van datacenterbeheer waarbij reken-, netwerk-, server-, storagecomponenten worden verpakt op een gebruiksklaar apparaat. Converged systemen bevatten daarnaast een ook nog eens een toolkit met beheersoftware. Doordat je technologie op deze manier combineert in één geïntegreerde architectuur versnel je de time-to-deployment, verlaag je de overall IT kosten en reduceer je het implementatierisico. De componenten worden namelijk op elkaar afgestemd, gecertificeerd en pre-tested. Deze combinatie is sterk om zo compatibility issues te minimaliseren tussen storage systemen, servers, en network devices. In een converged omgeving werk je vanuit een centraal management waar je policies definieert voor compute en storage.

Het beste van twee werelden: Een hybride datacenter

Ontdek hoe je de cloud optimaal inzet met hybrid IT, in ons e-book 'Hybrid cloud: datacenter van de toekomst'. 

De voordelen van een converged infrastructure
 

  • Een converged infrastructure is prestatiegericht zonder efficiëntie uit het oog te verliezen. Zo zorg je voor een betere overall performance van je datacenter.
     
  • Je maakt gebruik van een gevalideerd design waarvan de componenten speciaal op elkaar afgestemd zijn. Dit zorgt voor een optimale interoperabiliteit en een betrouwbare implementatie van je applicaties.
     
  • Een lagere beheerlast. Je IT specialisten hoeven niet meer zoveel repetitieve taken uit te voeren om het systeem draaiende te houden. Hierdoor bespaar je op ondersteuning en onderhoud omdat je medewerkers minder tijd kwijt zijn aan het beheren en configureren van de hardware. Zo kunnen je IT specialisten zich richten op innovatie en de business.
     
  • Je hoopt het natuurlijk niet, maar mocht er zich een probleem voordoen dan heb je het voordeel dat vendoren het samen op kunnen pakken en aan een oplossing kunnen werken. Zo is het probleem doorgaans snel en vakkundig opgelost. 

Wanneer past een converged infrastructure bij jou?

Een converged infrastructure past bij jou als je:

  • De beste performance voor specifieke workloads wil.
  • Hardwarecomponenten, zoals storage en servers, ook gescheiden in wil kunnen zetten.
  • Wildgroei van data wil aanpakken en je datacenteromgeving minder complex wil maken.
  • De componenten in het systeem centraal wil kunnen beheren.
  • Geen compromis wil sluiten als het om schaalbaarheid gaat.

Meer weten over datacenter infrastructures?

Bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat het een aantrekkelijke optie kan zijn voor je datacenter. Maar er zijn natuurlijk ook andere opties zoals een hyper-converged infrastructure of een traditional infrastructure. Het hangt er simpelweg vanaf wat je wensen zijn en hoe je organisatie in elkaar zit.

Ben je benieuwd of het ook voor jouw organisatie een goede optie is? Wij helpen je graag verder met deskundig en betrouwbaar advies. Neem dan gerust contact op met één van onze Datacenter specialisten.

Powered by

Vorige
Datacenter in de cloud of on-premise?
Volgende
Datalekken, hoe voorkom je ze?