DAAS, SAAS, PAAS, IAAS, MAAS, NAAS: er zijn steeds meer vormen van XAAS te vinden. Het kan om hardware gaan zoals bij Device as a Service, maar ook om diensten zoals bij Software as a Service. Behalve de inkoppers schaalbaarheid en flexibiliteit biedt XAAS nog meer mogelijkheden: een duurzamer IT proces. Hierbij kan slim Product Lifecycle Management een grote rol spelen.
Van basisstrategie naar slim product lifecycle management
Waar in het verleden vooral aandacht werd besteed aan procesautomatisering, digitalisatie en veranderende businessmodellen, zijn we nu in heel ander stadium beland.
Voor de meeste organisaties geldt dat hun operationele modellen te statisch zijn en vaak nog worden gestuurd door IT en applicaties. Dit vormt een drempel voor innovatie en belemmert organisaties om in te spelen op de vraag en behoefte in de markt. Zo verdwijnt duurzaamheid ook naar de achtergrond. De introductie van Product Lifecycle Management (PLM) kan dit verbeteren.
De toegevoegde waarde van PLM
Maar wat is PLM precies? PLM, ofwel Product Lifecycle Management, is oorspronkelijk ontworpen om ingenieurs te helpen samen te werken aan de nieuwste productontwerpen en om informatie te beheren gedurende de levenscyclus van een product.
Maar omdat technologie on-premise was, waren PLM-oplossingen alleen gericht op interne medewerkers. Tegenwoordig is productlevenscyclusbeheer als methodologie geëvolueerd om een groter deel van de organisatie te omvatten, inclusief klantenservice, marketing, verkoop, leveranciers en partnerkanalen.
De moderne variant van Product Lifecycle Management (PLM) is dus het proces waarbij de gehele levenscyclus van een product wordt beheerd, vanaf het technisch ontwerp en de fabricage, tot service en verwijdering van het product.
Maar waarom heb je eigenlijk een PLM strategie nodig? Een goede uitvoering van je PLM strategie kan de efficiëntie en effectiviteit binnen je organisatie aanzienlijk verhogen. Je structureert hiermee de processen die van invloed zijn op de gehele levenscyclus van het product. Zo stel je een digitale strategie op waarbij flexibiliteit, klantgericht denken en duurzame innovatie centraal staan.
PLM en Device as a Service
Wij zien vooral de toegevoegde waarde van PLM in relatie tot Device as a Service (DAAS). Medewerkers verwachten moderne technologie die naadloos werkt.
Bij volwaardig Product Lifecycle Management wordt niet alleen functionaliteit van het device gegarandeerd, maar waarborg je ook het hele proces van de gebruikscyclus op een duurzame manier. Zo is Device as a Service duurzamer dan wanneer je losse devices aanschaft. Door devices proactief te monitoren worden ze vervangen voordat ze defect raken. De levensduur is zo relatief voorspelbaar. Je weet precies wanneer een medewerker aan een nieuw device toe is.
Zo combineer je het gemak van Device as a Service met de duurzaamheid en voorspelbaarheid van PLM.
Duurzaamheid door proactief onderhoud
Nu denk je misschien: is het duurzaam om niet defecte devices proactief te vervangen? Ja! Want verouderde apparaten worden centraal ingeleverd én gerecycled.
Devices die nog bruikbaar zijn, gaan terug naar de beschikbare voorraad. Zo bespaar je niet alleen tijd en geld, maar verhoog je ook de duurzaamheid van jouw productieprocessen. Daarnaast is Device as a Service is ook makkelijk schaalbaar. Je kunt de hoeveelheid devices die je afneemt aanpassen aan een veranderend personeelsbestand. Zo houd je jaarlijkse kosten voorspelbaar en blijf je flexibel in de afname van IT producten. Beter voor de beurs én het milieu.