#
Blog

Flexibiliteit verleden tijd met het hybride werken beleid

5-9-2022, Maastricht, Anouk Offermanns

Nu thuiswerken niet meer verplicht is door de coronapandemie, worstelen veel werkgevers met hun hybride werken beleid. Steeds meer werknemers vervallen terug in oude gewoontes. Elke dag naar kantoor van 9 tot 5 en ze sluiten weer trouw aan in de file. Terwijl ze eigenlijk de flexibiliteit van het hybride werken wel wilden behouden. Waarom ruilen we dat koffiemomentje aan de keukentafel dan steeds vaker in voor 20 minuten extra in de spits?

De reden van het worstelend beleid

Gebrek aan controle. Steeds meer werknemers worden terug op kantoor verwacht. “Werk thuis tenzij het niet anders kan”. Dat was twee jaar lang het dwingende advies. Met houtje – touwtje oplossingen kregen veel werknemers de mogelijkheid om thuis te werken. En dat ging niet altijd goed. Inefficiëntie, vereenzaming of een verstoorde werk-privébalans.

Toch zijn we er met z’n allen beter in geworden, en is het hybride werken bij velen een favoriet. In een recent onderzoek van TNO gaf liefst één op de drie werknemers aan helemaal niet terug te willen naar kantoor. Bovendien wil één op de acht hybride werken. U vraagt, wij draaien. Want in deze krappe arbeidsmarkt doe je alles om jouw werknemers te behouden, toch? Aan de slag dus met een sterk beleid. En dit ontwikkel je door eerst alle foute aannames weg te nemen.

Thuiswerken is niet hybride werken

En dat begint met een heel belangrijk punt, namelijk: thuiswerken is niet hybride werken (HW). De definitie van HW op het internet? Werken in de juiste balans vanuit thuis of kantoor. Fout. Het is niet alleen thuis óf kantoor. Hybride werken is veel meer dan dat. In de trein, op het vliegveld, in de kappersstoel of bij je zus thuis. Hybride werken is OVERAL kunnen werken. De locatie doet er niet toe, zolang jij maar in verbinding kunt staan.

Een vaste verdeling van dagen: flexibiliteit is ver te zoeken

Hybride werken beleid = werkflexibiliteit. Ook fout! Je denkt je best te doen met een duidelijk beleid. Je werknemers werken drie dagen elders en twee dagen op kantoor. Een vaste, duidelijke verdeling met een mooie balans. 

Maar dan wordt een collega gebeld door de opvang, kind grieperig. De boodschappen van de Albert Heijn worden dinsdag om 14.30 uur bezorgd, eigenlijk de vaste kantoordag. De auto moet naar de garage, maar tegelijkertijd is er ook een call. Je haalt het niet op tijd naar huis. Vanuit de garage inbellen kan ook, toch..?  

Zit er dan in jouw hybride werken beleid ook de flexibiliteit om ad hoc te kunnen schuiven? Newsflash: jouw werknemers verwachten dit wel. Maar liefst één derde van de werkende bevolking geeft aan liever mogelijkheden te hebben om flexibel of hybride te werken, dan een reiskostenvergoeding, lease auto of kinderopvang. Dat zegt genoeg.

Kartrekkers van het hybride werken

Deze constructie van werken vergt vertrouwen van een werkgever. Hoewel de voordelen van hybride werken bij het top management wel duidelijk zijn, hebben met name middle managers nog altijd het gevoel dat ze de grip op teamgenoten verliezen die niet fysiek aanwezig zijn. 

De reden? Managers werken automatisch al op een hybride manier. Vanuit hun functie welbereisd, van locatie naar locatie. Ze loggen in op Schiphol tijdens het wachten in de gate, en werken verder op hun hotelkamer in Barcelona, na die belangrijke klantenafspraak. Practice what you preach, right? Dat zit bij hun wel snor.

Iedereen aan boord met het perfecte beleid

Wij helpen iedereen binnen jouw gehele organisatie bij de omslag naar een fijn, efficiënt hybride werken beleid dat is afgestemd op de behoeften van alle werknemers. Die behoeften maken we samen inzichtelijk aan de hand van het Workforce Enablement Assessment. Vanuit het assessment richten we onze pijlers op de toekomst, om te zien waar jij wilt staan als organisatie, mét jouw hybride werknemers. Lees meer over ons Workforce Enablement Assessment.

Wil je jouw vragen graag persoonlijk stellen? Neem hieronder vrijblijvend contact met mij op! 

Anouk Offermanns,
Solution Consultant

Vorige
Work Anywhere Anytime – Always on
Volgende
Workforce enablement assessment
#

Meer weten?

Neem contact op met Niels Pauel, Teamleider Outside Sales.