#
IT Security

Vulnerability assessment

Is jouw IT omgeving ook in 2024 nog goed beschermd?

Een vulnerability assessment legt alle kwetsbaarheden in jouw IT omgeving bloot. Misschien ben je ervan overtuigd dat jouw bedrijfsnetwerk goed beveiligd is tegen interne en externe aanvallen. Dat is mooi. Cijfers en de realiteit beweren helaas vaak anders. IT Security is daarom tegenwoordig niet voor niets een ‘hot topic’ op de agenda van de IT manager.

Assessment aanvragen

Toenemende cybercriminaliteit

Cybercriminelen zitten ook niet stil en worden steeds slimmer. Zo nam het aantal cyberaanvallen gigantisch toe in 2022. Wekelijks werden er 446 bedrijven in Nederland getroffen: een stijging van maar liefst 86 % t.o.v. 2021. Toch schatten bedrijven het risico op een cyberaanval lager in dan vóór de coronacrisis. Een gevaarlijke conclusie aangezien veel Nederlandse organisaties niet eens de meest basale digitale aanvallen kunnen afweren, omdat ze hun beveiliging niet op orde hebben. Het grote aantal hackaanvallen is het gevolg. Een optimale bedrijfssecurity hebben is steeds relevanter.

Hoe sterk is jouw netwerk beveiligd? Met een vulnerability assessment weet je waar je staat.

Waarom een vulnerability assessment?

Met een vulnerability assessment adviseren en ondersteunen wij klanten. Scans van bedrijfsnetwerk tonen de kwetsbaarheden van het netwerk via uitgebreide rapporten. Het vulnerability assessment kan steekproefsgewijs óf doorlopend worden uitgevoerd. 

De omgeving wordt zowel intern als extern gescand. Aanvallen vanuit het interne netwerk komen namelijk steeds vaker voor.

Kwetsbaarheden die uit het assessment kunnen komen:

  • Ontbrekende patches;
  • (On)bekende kwetsbaarheden;
  • Zwakke securityconfiguraties zoals standaardwachtwoorden of onvoldoende encryptie;
  • Veelvoorkomende webapplicatie-issues of informatielekken. 

Wat doet een vulnerability assessment?

Het doel van een vulnerability assessment is dus het inzichtelijk krijgen van de kwetsbaarheden en daarmee de risico’s binnen het netwerk. Dat kan op verschillende manieren.

Netwerkscanning

Via deze methode krijg je controle over de veiligheid van het netwerk en de systemen. De openbare en lokale systemen worden geautomatiseerd gescand. Het vulnerability assessment bevat meer dan 68.000 scans.

Webapplicatiescanning

Het automatisch scannen op afwijkingen van webapplicaties. Diverse onafhankelijke experts schatten in dat ongeveer 70% van alle webapplicaties (websites) gehackt kan worden. Gartner stelt dat 75% van de aanvallen in de applicatielaag plaatsvinden. Daarmee zijn webapplicaties de meest kwetsbare laag in je IT omgeving. Daarnaast worden webapplicaties blootgesteld aan het internet, wat het risico op cybercriminaliteit aanzienlijk verhoogt. Tijd voor een vulnerability assessment!?

Fraud Risk Assessment

In dit onderdeel van het vulnerability assessment onderzoek je hoe weerbaar je medewerkers zijn tegen phishing-aanvallen. Veel managers vinden niet de IT omgeving het grootste veiligheidsrisico, maar de gebruikers ervan. Het is tegenwoordig mogelijk om systemen en computers te beschermen, analyseren én bewaken. Maar hoe gaan jouw medewerkers hiermee om?

Een vulnerability assessment inplannen. Hoe werkt het?

Heb je interesse in een vulnerability assessment of heb je een andere vraag? Neem dan hieronder contact op met Mark Jongen. Je hebt de mogelijkheid om Mark een mail te sturen, direct te bellen of een contactformulier in te vullen en dan neemt Mark zo snel mogelijk contact met jou op.

#

Meer weten?

Neem contact op met Mark Jongen, Solution Specialist Datacenter.