#
Terugblik

De werkplek 360°: technologie, mens en inrichting

Op donderdag 27 maart 2025 organiseerden we het event ‘De werkplek 360°: technologie, mens en inrichting’ en wow: wat was het een succes! Topics zoals verantwoord (samen)werken met AI, de fysieke werkplek productiever maken, de waarde van slim vergaderen en MDM (Mobile Device Management) kwamen aan bod. Vanwege de grote belangstelling moesten we de inschrijvingen al een paar weken voor het event sluiten. Kon je er niet bij zijn? We zetten de key takeaways voor je op een rij, zodat je alles op je gemak kunt teruglezen!

Deelnemers die een plekje hadden bemachtigd, konden van tevoren kiezen uit twee Deepdive tracks om het event te laten aansluiten op relevante thema’s en om in te spelen op specifieke behoeften. De sessies waren zo ingericht om de juiste diepgang te creëren, praktische inzichten te bieden en te inspireren. Want terwijl de ene organisatie op dit moment full focus heeft op het creëren van slimme vergaderruimtes, is de andere druk op zoek naar de beste MDM-tool voor efficiënt apparaatbeheer.

Juist omdat iedereen een andere blik heeft op de werkplek, was dit event zo belangrijk. Op de KNVB Campus kwamen technologie, mens én inrichting op een zonnige dag samen.

“Als we allemaal efficiënter gaan werken dankzij AI, wat doet je organisatie dan met de uren die vrijkomen? Ik denk dat je daar als bedrijf over moet nadenken: gun je medewerkers meer vrije tijd (welzijn) of ga je meer taken bij hen beleggen? Een interessant vraagstuk.”
- Tim ter Haar, Software Solution Consultant bij Bechtle

Key takeaways op een rij:

Digitale empathie

De fysieke én digitale werkplek zijn belangrijk, maar we ‘leven’ nog niet echt in de digitale wereld. We werken nog te weinig samen. Keynotespreker Kristian Esser liet zien hoe online communities zorgen voor verbinding, kennisdeling en samenwerking, als we ze bewust en strategisch inzetten. Digitale empathie wordt daarbij een belangrijke vaardigheid.

Neem de regie over AI

AI is niet meer weg te denken uit organisaties, maar verantwoord gebruik vraagt om bewustwording, beleid én dataveiligheid. Microsoft Copilot en andere tools bieden veel mogelijkheden, toch blijven gebruikers en organisaties eindverantwoordelijk. Zonder kaders bestaat de kans op Shadow IT – en dat wil je voor zijn.

 

One-size-fits-all voor devices is achterhaald

Een goede werkplek moet aansluiten op verschillende soorten gebruikers. Persona’s zijn geen marketingpraat, maar nodig als je werkplekken goed wil inrichten. One-size-fits-all werkt in de praktijk niet meer.

Hybride vergaderen met een smile

Medewerkers moeten kunnen vergaderen met een smile, waar ze dan ook werken. Goede AV-inrichting en slimme AI-toepassingen zorgen voor een betere gebruikerservaring en minder frustraties. Maar technologie blijft een hulpmiddel om betere verbinding en dus succesvollere samenwerkingen te realiseren.

De magie van verbinding

Tijdens de keynotesessie van Georges Hilaul ontdekten deelnemers hoe échte verbinding (met jezelf, je collega’s en je omgeving) ontstaat. Zijn interactieve afsluiting bewees dat verbinding verder gaat dan techniek of inhoud. De magie zit in oprechte aandacht, verwondering en menselijke interactie.

“We werken met z'n allen wel digitaal, maar we werken nog niet écht samen. We hebben een goed ingericht online kantoor nodig, een online community, waarin je samenwerkt met collega’s en er geen eilandjes zijn. Een kantoor heeft ‘eilandjes’ door verdiepingen, een online community heeft dat niet – en juist dat kan zorgen voor een sterkere verbinding.” 
- Kristian Esser, keynote spreker

Terugblik Deepdive sessies

Sessie: Verantwoord (samen)werken met AI (Tim ter Haar en Axel Brox)

"Een Copilot-licentie is niet het einddoel, maar het startschot. De echte kracht van AI zit in wat je ermee doet."

Tijdens de sessie werd al snel duidelijk hoe snel AI-tools zich ontwikkelen én hoe groot de impact ervan is op de werkplek. Toen Axel aan de zaal vroeg wie er AI gebruikt in z’n eigen werk, schoten bijna alle handen in de zaal omhoog. “Maar goed, we zijn hier natuurlijk ook allemaal IT’ers”, klonk het met een knipoog. 75% van de medewerkers gebruikt AI – vaak zonder formeel beleid of goedkeuring. Tim benadrukte daarom het belang van duidelijke richtlijnen. “Als je niets doet, gaan collega’s toch AI gebruiken via een omweg. En dan krijg je Shadow IT.”

Ook demonstreerde Tim dat AI-tools het nog vaak bij het verkeerde eind hebben. Het stellen van verdiepende vragen leidt vaak tot andere, betere antwoorden. Tim en Axel bespraken hoe je tools zoals Microsoft Copilot veilig inzet en wat de mogelijkheden zijn van de nieuwste Copilot Agents. Deelnemers kregen praktische tips over het schrijven van goede prompts. De belangrijkste boodschap van de sessie? AI is een handige copiloot om je werk efficiënter te maken, maar jij blijft zelf de piloot!

De fysieke werkplek écht productief maken (Thijs Groen en Gijs van der Putten)

“Denk niet alleen aan vervanging, maar aan modernisering.”

Hoe maak je fysieke werkplekken nu écht productief en prettig om in te werken? De stelling “persona’s zijn marketingpraat” leidde meteen tot discussie. One-size-fits-all blijkt in de praktijk niet te werken – steeds meer organisaties kiezen voor maatwerk. Thijs benadrukte dat de cloud niet het enige antwoord is: krachtige AI-toepassingen draaien ook op devices. Daarom is het belangrijk om nu al na te denken over het juiste type apparaat (en chip) voor de juiste gebruiker.
Ook de beveiliging van endpoints kwam aan bod. Thijs stelde dat alléén vertrouwen op software niet genoeg is: “Criminelen worden steeds slimmer, dus moet je securitystrategie dat ook worden. Ga je apparaten vervangen? Denk dan na over meer dan enkel vervanging, moderniseer en kies bewust, test en denk vooruit.”  

 

De waarde van slim vergaderen (Onno Janssen en Kees Janssen)

"Vergaderen moet efficiënt zijn, maar ook een beetje leuk, toch?”

Onno trapte af met een knipoog: “Efficiëntie is luiheid voor slimme mensen.” Gelach vanuit de zaal, maar ook herkenning: want er is in veel organisaties een efficiëntieslag nodig als het gaat om slim werken en vergaderen. Deelnemers werden tijdens deze sessie meegenomen in de wereld van hybride vergaderruimtes. Met de opkomst van ‘Return to Office’ is de behoefte aan slimme vergaderruimtes groter dan ooit, al verschilt het per organisatie of medewerkers helemaal terugkeren. Een goede hybride meetingruimte heeft meer nodig dan alleen technologie. Het draait om de ervaring van álle deelnemers, ook collega’s die op afstand meedoen.  
En ook bij vergaderruimtes komt AI steeds vaker om de hoek kijken: van automatische transcripties en gezichtsherkenning tot het slim vrijgeven van ongebruikte meetingruimtes. De boodschap van de sessie was helder: technologie kan veel, maar uiteindelijk draait het om slimmer en mensgerichter samenwerken.

MDM voor veilig en efficiënt apparaat beheer (Michel de Jonge en Ronald Bevers)

“Er zijn zoveel MDM-tools... welke kies je?”

Hoe beheer je apparaten slim en efficiënt? Michel en Ronald zoomden in op de achterkant van de werkplek tijdens deze sessie. Met zoveel beschikbare MDM-tools – van Microsoft Intune tot Jamf – is er geen one-size-fits-all oplossing. Michel: “Het hangt af van je devices, je securitybeleid en de behoeften van de organisatie.” Ook recente geopolitieke spanningen kwamen aan bod: veel MDM-aanbieders zijn Amerikaans en vallen onder de Amerikaanse wetgeving, ook al is de data in Europese datacenters opgeslagen.
De sessie bood deelnemers inzicht in hoe ze via MDM zaken zoals applicatiebeheer, wifi-instellingen en compliance automatiseren, zonder medewerkers te belasten. Toch geldt: 80% is techniek, de overige 20% vraagt om maatwerk.

Is jouw organisatie klaar voor de werkplek 360°?

Of je nu wel of niet aanwezig was op het event, de kans is groot dat je graag meer informatie over de besproken topics wilt! Lees meer over verantwoord werken met AI en ontdek de waarde van slim vergaderen.

Bekijk hier hoe ARP je organisatie kan ondersteunen om de fysieke werkplek echt productief te maken of check de verschillende MDM-oplossingen die ARP aanbiedt.

#

Meer weten?

Neem contact op met Michel de Jonge, Teamlead en Technical Expert Android & Microsoft

Dit event werd georganiseerd in samenwerking tussen ARP en Bechtle.