Onlangs organiseerden wij samen met onze zusterorganisatie Bechtle Nederland het event Bechtle NEXT 2023 met het thema ‘Transformatie’, en deze sessie over werkplek evolutie sluit daar naadloos op aan. Want er is de afgelopen periode veel veranderd op de werkvloer. Niet alleen de transitie naar hybride werken, maar ook het accommoderen van vier generaties op de werkvloer moet niet onderschat worden.
Transitie vraagt om uitzoomen én inzoomen. Voor succesvolle transformaties is een open gesprek nodig tussen diverse disciplines en lagen van de organisatie. Managen betekent dat je invloed hebt – alleen is er voor verandering geen stappenplan. Daarnaast is transformeren niet in te plannen en niet voorspelbaar. Hoe pak je transformatie, als thema, dan aan in jouw organisatie? In deze sessie belicht Jos Pieterse aan de hand van praktijkvoorbeelden de impact van verandermanagement en hoe je hiermee het beste omgaat.
“We zijn best in staat om te veranderen; we doen het vaak zat. Toch blijkt het lastiger te zijn als we moeten veranderen op zakelijk vlak. (…) Het is vrij complex om als mensen dingen voor elkaar te krijgen.”
– Jos Pieterse
Key takeaways:
- Vaak zit weerstand bij verandering niet in de argumenten die iemand geeft, maar speelt angst een rol. Onze (re)acties hierbij zijn namelijk niet primair rationeel, maar eerder emotioneel en gebaseerd op zorg, angst, plezier, voorkeuren enzovoorts. Een transformatie zet je succesvol in gang door met elkaar in gesprek te gaan en wederzijds begrip te tonen.
- De complexiteit van nu vraagt om transdisciplinair samenwerken; over eigen vakgebieden, over organisatiegrenzen en met partijen uit andere sectoren.
- Door ervaring en leeftijd zie je vaak dat oudere generaties aan het roer staan en beslissingen nemen op basis van kennis. Deze beslissingen worden vaak genomen voor jongere generaties, met een andere kijk op zaken. Dat zorgt voor complexiteit en uitdaging. Er wordt overigens nog altijd te weinig gebruik gemaakt van de kijk van jongere generaties. Hun innovatieve blik blijft vaak onbenut.
- Om succes te creëren, moeten we minder sturen vanuit formele posities en juist interacties faciliteren en verwachtingsvol afwachten
Bekijk hier de volledige sessie
Over Jos Pieterse
In een combinatierol bij Fontys Hogeschool is Jos Pieterse zowel docent (organisatie- en veranderkunde) als onderzoeksmanager (Process & Business Innovations) bij Expertisecentrum Circulariteit en Duurzaamheid en als docentonderzoeker. In zijn onderzoeken legt hij focus op verandermanagement, circulariteit en duurzaamheid.
Aan de slag met jouw werkplek?
Wil je ook jouw werkplek naar een hoger niveau tillen? Dan zijn deze artikelen ook interessant voor jou: