Onlangs organiseerden wij samen met onze zusterorganisatie Bechtle Nederland het event Bechtle NEXT 2023 met het thema ‘Transformatie’, en binnen dit thema kun je niet om het onderwerp AI heen. Voor Michel Bouman, Solution Specialist Lead bij Microsoft, is AI dagelijkse kost. Hij verdiept zich onder andere in Microsoft 365 Copilot. Deze vrij bekende applicatie is op 1 november uitgerold. In Nederland hebben 500 mensen de applicatie mogen testen. Wat kunnen we van Microsoft 365 Copilot verwachten? En hoe gaan we het dagelijks gebruiken?
In de sessie gaf Michel aan dat hij door Microsoft 365 Copilot te gebruiken zo’n 1,5 uur productiever per dag is. Microsoft 365 Copilot zorgt voor een transformatie rondom het menselijke aspect van werken. Zo wordt iedereen slimmer, omdat je dingen kunt doen die je voorheen niet kon. Je stuurt Microsoft 365 Copilot aan en besteed daarmee complexe of tijdsintensieve taken eenvoudig uit. Daardoor bespaar je ook veel tijd voor zaken waar je eerder niet aan toe kwam.
“Mensen die niet zo tech-savvy zijn, worden ineens veel productiever. Ik ben ineens een veel betere data-analist. Ik ben creatiever in PowerPoint. Ik ben slimmer in het opstellen van brieven.”
– Michel Bouman, Solution Specialist Lead Microsoft
Key takeaways:
- Microsoft 365 Copilot is anders dan andere AI-modellen. Je combineert de kracht van Microsoft 365 apps – en eigen data – met AI. Het is veel meer op jouw dagelijkse werkzaamheden gericht.
- Jouw bedrijfsdata blijft goed beschermt: Microsoft traint geen large language model met klantdata. Jouw data blijft echt bij jou. Alleen mensen met de juiste rechten hebben toegang tot die data in Microsoft 365 Copilot.
- Gemiddeld gebruiken we slechts 3% van alle functionaliteiten van Microsoft 365. Microsoft 365 Copilot helpt jou om slimmer gebruik te maken van alle functionaliteiten.
- Iedereen kan met Microsoft 365 Copilot werken. ‘Slim’ prompten – wat vaak nodig is bij andere AI-modellen – is niet nodig, omdat het gaat om je eigen data.
Bekijk hier het volledige interview
Over Michel Bouman
Michel Bouman werkt als Solution Specialist Lead – gespecialiseerd in Teams Rooms – bij Microsoft. Hij werkt al meer dan 20 jaar in de IT-sector en helpt klanten om nieuwe technologieën toe te passen binnen hun bedrijfsvoering. Binnen Microsoft is hij gespecialiseerd in Teams Rooms. Hij spreekt vaak over het thema hybride werken en gaat vaak de diepte in over toepassingen zoals Microsoft Teams, Teams Rooms – en sinds kort – Microsft 365 Copilot.
Microsoft 365 Copilot FAQ
Microsoft 365 Copilot genereert content met behulp van AI. Het is vergelijkbaar met ChatGPT maar dan geïntegreerd in jouw Microsoft 365-omgeving. Zo gebruikt Microsoft 365 Copilot documenten in Word, Excel en Powerpoint, gegevens uit je agenda, Outlook e-mails, Teams-chats en OneNote-aantekeningen. Op die manier heb je een AI-model dat enkel gebruik maakt van jouw data in de cloud. Je kunt Microsoft 365 Copilot zien als een AI-gebaseerde productiviteitsassistent die je helpt om efficiënter en effectiever te werken met Microsoft 365-apps en -services.
De echte winst is te behalen in de productiviteit. Met Microsoft 365 Copilot zullen kenniswerkers veel efficiënter gaan werken. Op dit moment gebruiken we nog maar 3% van de mogelijkheden van Microsoft 365. Dat komt omdat we niet alle mogelijkheden snappen. Met behulp van Microsoft 365 Copilot wordt het makkelijker om alle mogelijkheden optimaal te benutten. En daar zijn (gelukkig) geen lastige prompts voor nodig zoals bij andere AI-modellen.
Microsoft 365 Copilot kan je gebruiken in je Microsoft 365 apps. Je hebt er geen apart venster meer voor nodig. Het is daardoor veel meer gericht op jouw dagelijkse werkzaamheden. Het maakt gebruik van jouw (cloud)data gecombineerd met de Large Language Models vanuit ChatGTP. De koppeling met Microsoft 365 is uniek. Het helpt om taken de verlichten die geen focus zouden moeten vormen voor jouw functie. Denk bijvoorbeeld aan e-mailen, notuleren of het analyseren van gegevens.
Een aantal voorbeelden:
- Het verkrijgen van notities en actiepunten van een vergadering, zonder dat je zelf hoeft te notuleren.
- Een samenvatting krijgen van mails waardoor je bijvoorbeeld niet 10 mails hoeft te zoeken naar dat jouw ene actiepunt.
- In een korte tijd analyses opvragen in Excelsheets, PowerPointpresentaties etc.
Met Microsoft 365 Copilot traint Microsoft geen Large Language model. Dat betekent dat jouw gegevens en prompts niet ingezet worden om Microsoft 365 Copilot slimmer te maken. Het is een persoonlijke online assistent die alleen gegevens presenteert die voor jou toegankelijk zijn.
Verder staat Microsoft bekend om zijn toewijding aan cybersecurity, compliance en privacy, en deze benadering geldt ook voor Copilot. De AI-assistent maakt gebruik van de Azure OpenAI Service en integreert ingebouwde AI en beveiliging op bedrijfsniveau van Azure. De tool maakt gebruik van het beveiligingsbeleid en de processen die in andere Microsoft-services worden toegepast.
Het begint natuurlijk allemaal bij een goede inrichting van je IT-infrastructuur en in het bijzonder de ingestelde rechten en rollen in Microsoft 365. Als dit goed staat, dan betekent dit dat Microsoft 365 Copilot ook alleen gebruik maakt van de bedrijfsdata waar de gebruiker toegang tot heeft. Data Governance is key! Met tools zoals Microsoft Information Protection ga je bedrijfsdata classificeren, of labelen, met een daaraan gekoppeld beleid. Hiermee zorg je ervoor dat alleen de personen die toegang mogen hebben tot deze data, dat ook daadwerkelijk hebben.
Nee, niet alle data is dan voor hem/haar beschikbaar. Hij heeft alle toegang tot waar zijn rechten gaan.
Sinds 16 januari 2024 is Microsoft 365 Copilot algemeen beschikbaar. Er geldt geen minimale afname meer. Je dient wel als basis minimaal een licentie te hebben van Office 365 E3, E5 OF een licentie van Microsoft 365 Business Standard, Business Premium, E3 OF E5. De minimale commitment is een jaarabonnement die vooraf betaald dient te worden.
Op dit moment werkt Microsoft 365 Copilot in 8 talen: Engels, Chinees, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans. De verwachting is dat het in H1 van 2024 ook in de Nederlandse taal beschikbaar komt.
Michel Bouman heeft in de kennissessie 2 stappen benoemd.
Stap 1: kijk kritisch naar hoe je op dit moment jouw data ingericht hebt.
Stap 2: leer hoe je moet prompten (een vraag stelt aan de AI-toepassing).
Stap 3: neem contact met ons op om alle ins en outs te leren.
Toen je voor het eerst gebruik maakte van bijvoorbeeld Microsoft Teams, moest je zelf eerst leren hoe je met de tooling om moest gaan. Met Microsoft 365 Copilot is dat niet nodig omdat je elke vraag in natuurlijke taal kunt stellen. Je hoeft absoluut niet goed te zijn in het meegeven van slimme prompts. Je zou het kunnen vergelijken met ‘Clippy’, maar dan de hypermoderne variant.
De kosten zijn 337,20 euro per gebruiker per jaar via ons Bechtle Clouds platform.